Jul,  recept

Julbak!

Min farmor bakade alltid kakbröd till Jul, och jag har fört vidare den traditionen.Varje Jul bakar jag bohuslänska brödkakor, det smakar så bra ihop med julskinka. när det salta möter det söta.
Här kommer receptet.
Bohuslänska brödkakor
100 gr jäst
2 dl socker
1 liter vatten
150g margarin
2 tsk salt
2 dl rågmjöl
ca 3liter vetemjöl.
Smula jästen i degbunken.
Häll i sockret
Koka upp 4 dl vatten och smält margarinet i det.
Kyl blandningen medresten av vattnet.
Tillsätt saltet
Rör ner rågmjölet och 2 1/2 liter av vetemjölet.
Arbeta ihop degen.
Knåda in resten av mjölet om degen känns lös.
Täck över och jäs till dubbel storlek.
Dela degen i 10 delar och trilla dem till bullar.
Börja genast kavla ut dem i den följd de formas,
till runda halvcentimeters tjocka kakor
Nagga och låt jäsa ca 20 min.
Grädda mitt i ugnen i 275 gradersugnsvärme ca 5 min.

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Translate »